dimarts, 13 d’octubre del 2009

Carles Riba. 50 anys després del poeta. Per a Batxillerat.


El proppassat 12 de juliol del 2009 va fer cinquanta anys que ens va deixar aquest gran poeta i traductor de les nostres lletres. Destacà com a professor de literatura, poeta i traductor de clàssics grecs com Les bucòliques de Virgili, Antígona de Sòfocles, l'Odissea d'Homer i més tard, com a màxim dirigent de la Fundació Bernat Metge, encarregada de divulgar els clàssics grecs i llatins. Gràcies a ell ens han arribat aquestes obres en català i a la seva dèria per la traducció: també traduí obres d'Edgar Allan Poe, com Històries extraordinàries.


Es casà amb la poetessa Clementina Arderiu i tingué com a alumna seva a Rosa Leveroni (veure el poema del mes dins http://laseducciodelesparaules.blogspot.com/). Treballà la literatura infantil en obres com Les aventures d'en Perot Marrasquí o Sis Joans.


Com a poeta destacà amb el primer llibre d'Estances (1919), però encara era tot un desconegut. Amb el segon poemari d'Estances (1930), s'acosta al gènere de la cançó i l'emmarca d'una certa emotivitat. A l'obra Tres suites, es preocupa per la forma -poesia pura-, la manera d'escriure. A les Elegies de Bierville (1943), explica les seves vivències de la guerra i del lloc on va exiliar-se, ho fa a través de la poesia. Volum on hi apareixen tres realitats: un jo molt personal, la realitat del seu poble i la de Grècia com a pàtria. Aquesta obra marcà un abans i un després dins la poesia catalana.


Altres obres poètiques que destacaren en la seva producció foren: Del joc i del foc (1946), on donà a conèixer una forma estròfica japonesa, la tanka. Una altra és Salvatge cor (1952), mitjançant els sonets ens parla de la seva vida.


Carles Riba promocionà el català arreu d'Espanya, en congressos de poesia a Segòvia, Santiago de Compostela i Salamanca. Fou un poeta silenciat pel franquisme i mereix ser recordat per tot el que representa. Darrerament ha estat una mica oblidat per les institucions. "Hem de pensar que si hagués estat un poeta anglès seria un dels més importants del segle XX", (TV3, Telenotícies Migdia, 14 d'octubre del 2009).

!!EXERCICI:

-Entra a Internet i cerca un poema inclòs a Les elegies de Bierville. Comenta la seva temàtica.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;