divendres, 5 de gener del 2024

Vocabulari visual (30). La ferreteria. Adreçat a L' Aula d'Acollida i a l'ESO

 

Entrem a la ferreteria per a conèixer algunes de les eines principals i per a familiaritzar-nos amb aquestes. Qui no té un petit taller a casa per a reparacions?

[Clica a sobre de la imatge per a ampliar-la]

[Imatges extretes de: GENERALITAT DE CATALUNYA, “Vacances a Catalunya. Vocabulari en imatges”, Departament de Cultura i Diputació de Girona, Departament de Comerç, Consum i Turisme, Girona, 1990]

 

EXERCICIS:

1. Observa la imatge de la fitxa durant trenta segons i intenta recordar les eines que hi apareixen escrivint el seu nom en un paper.

2. Esbrina de quina eina estem parlant:

A) Tija cilíndrica o cònica amb un sortint o filet de secció rectangular, triangular, etc., que dibuixa sobre la seva superfície una hèlice contínua, i que es fixa en el cos on penetra encaixant dins les espires en buit que ella mateixa s’obre o que porta la femella.

B) Eina que consisteix en una cabota de ferro o d’acer fixada formant creu a un mànec que el travessa per un ull, i serveix per a clavar claus, batre metalls, etc.

C) Eina consistent en un mànec i una tija de ferro o d’acer acabada en una forma adequada per a introduir-la en la ranura de la cabota d’un caragol i comunicar-li un moviment de rotació per a caragolar-lo i descaragolar-lo.

D) Instrument que consisteix en dues làmines tallants amb mànecs, entrecreuades i unides en el punt d’entrecreuament per un piu, al voltant del qual poden girar.

E) Instrument que serveix per a agafar fortament alguna cosa, arrencar-la, tallar-la, etc., que consisteix en dos alçaprems de metall encreuats que poden girar al voltant d’un eix comú situat en llur punt d’encreuament.

F) Petites tenalles d’acer amb puntes quadrangulars o còniques que serveixen per a torçar, tallar o subjectar filferro o coses semblants.

G) Eina que consisteix en una barra d’acer endurit al tremp, de secció rectangular, triangular, rodona, etc., amb la superfície dentada o estriada, que s’usa per a desgastar i allisar els metalls i altres matèries dures.

H) Eina emprada per a netejar la fusta, rascar la pintura vella, etc., que consisteix en una planxa triangular de ferro o d’acer, amb tall als caires i proveïda de mànec.

I) Estri consistent en una planxa metàl·lica proveïda d’un mànec llarg, que serveix per a treure la cendra d’un braser, per a remenar-ne el caliu, etc.

J) Pinzell gros usat per a donar capes de color.

[Definicions extretes del DIEC2]

3. Realitza la present sopa de lletres sobre la ferreteria.

[Clica a sobre de la imatge per a ampliar-la]

4. Com s’anomena l’eina del taller que de fet és una altra manera d’anomenar a una gerra?

5. Explica la diferència que hi ha entre un clau, un vis i un cargol.

6. Amplia el vocabulari de la present fitxa amb més eines que podem trobar a la ferreteria. Crea una graella amb la imatge de cada eina i el nom al seu costat.

7. Fòrum: el teu pare té un taller a casa? En cas que sigui afirmatiu, esmenta quines eines hi té.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;