dilluns, 13 de novembre del 2023

Com millorar l'escriptura d'un text. Adreçat a l'ESO i Batxillerat


En primer lloc, realitza una pluja d’idees sobre allò que escriuràs.

Interrelaciona les idees que estiguin vinculades entre elles.

El text ha de tractar el tema que et demanen, sinó no serà coherent.

Empra el registre adequat. Un text escrit mostra un nivell de registre estàndard. Per tant, compte a emprar paraules col·loquials.

Comença a escriure el text. Cal que mostris l’estructura: introducció, nus i desenllaç ben separada per paràgrafs. Això facilitarà la lectura del teu text. Aquesta estructura s’ha de veure a mig metre de distància, sinó no estarà ben feta.

A la introducció només has de presentar el tema del qual tractaràs, i sobretot, no opinis. Pensa que ha de ser curteta. Quedaria molt lleig que la introducció fos més llarga que un paràgraf d’idees.

Desenvolupa el text, el nus: pot contenir una estructura d’un, dos, tres o més paràgrafs. Exemplifica allò que estàs explicant, atès que, reforçarà allò que afirmes. Cada vegada que parlis d’una idea diferent, fes un punt i apart i enceta un altre paràgraf. Recorda que no es poden barrejar idees diferents.

El desenllaç: clou el text recordant alguna idea destacada i el finalitzes. Sense recordar tot el que has esmentat anteriorment.

Ara, ja tens el tens redactat. Anem a veure alguns aspectes que l’enriquiran:

.Sinònims: no repeteixis una paraula més d’una vegada, perquè queda malament i rebaixa el teu corpus lèxic. Cerca un sinònim.

.Connectors: cerca connectors. T’ajudaran a enllaçar molt bé les oracions: primerament, en segon lloc, per exemple, d’altra banda, finalment…

.Empra pronoms: t’ajuden a no repetir paraules.

.Gramàtica: recomanable escriure oracions curtes. El subjecte i el verb concorden en nombre i persona. Si escrius oracions llargues corres el perill de no fer concordar el subjecte amb el verb. Llavors, tindràs una oració gramatical.

.Els temps verbals: en un escrit no poden barrejar-se els temps verbals. Has de decidir si parlaràs en present, passat o bé futur. Quan tinguis decidit el temps verbal, llavors, tots els verbs que hi escriguis han d’anar en aquesta línia.

.Els castellanismes: quan rellegeixis el text, para compte que no contingui interferències amb d’altres llengües. Per qualsevol dubte, consulta el diccionaris.cat.

.Puntua el text: llegeix el text. Si mentre llegeixes et manca aire… significa que allí hi has de posar una coma. El punt i coma s’empra per a separar coses diferents dins d’una mateixa enumeració. Recorda que en una oració no pots parlar de coses diferents, llavors, les hauries de separar mitjançant un punt.

Posa un títol que d’adeqüi a la idea principal del text.

.Presentació: que el document estigui ben polit. Fer bona lletra. Justificar les línies per la dreta. Interliniat 1’5 si es fa en ordinador.

.Ortografia: abans de lliurar el text, mira l’ortografia si es correcta. Que es vegin amb claredat els accents, tant si són oberts com tancats.

.Revisa el text: mira que totes les idees estiguin endreçades. Que no les recuperis perquè has oblidat quelcom. Tampoc les repeteixis. Això indicaría una manca d’idees. Llegeix-lo entre tres i quatre vegades abans de lliurar-lo.

 

N.B. Si esteu al cas de totes aquestes mesures… el text sortirà de meravella. La destresa en l’escriptura no s’aprèn d’un dia per l’altre. Es va adquirint sobretot llegint, escoltant programes als mitjans de comunicació, també escrivint, i tenint molta paciència.

(Imatge extreta de: L'Avenç Centre Cultural)


EXERCICIS:

1. Esmenta quines són per a tu les tres coses fonamentals a l’hora d’escriure un text i raona per què.

2. Explica en què consisteix la cohesió, l’adequació i la coherència.

3. Esmenta si parlem de cohesió, adequació o coherència.

A) Quan un text té connectors.

B) El subjecte i el predicat no concorden.

C) El text no segueix el tema demanat.

D) Hi ha un pronom en una oració mal col·locat.

E) El text conté paraules col·loquials.

4. Practica: redacta un text explicant que t’agrada fer durant el teu temps lliure i que contingui cent paraules.

5. Escriu el teu top tens de faltes ortogràfiques i justifica cada errada.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;