divendres, 1 de juliol del 2022

Retorn a "La Puntual". Adreçat a tothom


“L’Auca del senyor Esteve” (1907) és una de les obres més conegudes de Santiago Rusiñol. El mateix autor en realitzà una adaptació teatral que s’estrenà el 17 de maig del 1917 al Teatre Victòria de Barcelona. L’obra tingué un fort ressò tant de públic com de crítica. En l’obra s’hi representava el món de la menestralia, mitjançant la botiga de vetes i fils familiar, anomenada “La Puntual”, i que fou fundada el 1830. Amb l’obra Rusiñol pretengué introduir a més de defensar la relació entre l’artista i la societat, concepció que va sorgir dins del Modernisme, i que val a dir, que s’hi plasma l’alter ego de l’artista a través dels descendents de la familia, primer amb l’Estevet i posteriorment, amb el fill d’aquest, en Ramon.

En la dramatització a mode de quadre de costums s’hi glossa la preocupació pel cap del negoci “La Puntual”, per tal que en continuï la pervivència en les successives generacions. On el primer que li preocupa és que sigui un negoci amb un alt rendiment econòmic i d’aquí que fins i tot, aprofiti per a donar consells en aquesta línia a tots els descendents que s’aniran encarregant del negoci. Esteve, l’amo, el padrí, imposa el seu pensament per sobre de qualsevol somni d’artista que puguin tenir els seus nets i que a més repudia tot el que provingui per la via intel·lectual. Fins i tot, manega el matrimoni del seu net, Estevet amb la Tomasseta, que en primera instància no es desitgen i ja l’atia amb recomanacions sobre la descendència, amb l’únic afany de generar diners. D’aquí, que en Ramon, fill de l’Estevet desitgi ésser escultor i es meravelli amb la lectura, emperò, toparà amb els ideals imposats del besavi, així com també, dels del seu progenitor. S’hi plasmarà un enfrontament constant sense aturador i que al final de l’obra, aquest darrer, en Ramon s’imposarà a l’àmbit familiar, atès que, continua estimant la literatura i imposa la seva passió per l’escultura, això sí, continuant al capdavant de l’empresa familiar per a mantenir la pervivència de l’ideal familiar.

L’obra va ésser brillantment interpretada i molt entenedora per la companyia lleidatana Agropecuària Produccions Extensives, amb guió d’Emili Baldellou, amb els accessoris justament necessaris, tan sols la barra d’atenció al client de “La Puntual”, un telèfon per a rebre trucades i un catàleg dels productes. D’aquesta manera, el públic focalitzava la seva atenció en allò essencial, els diàlegs en boca dels nostres protagonistes esplèndidament representats: Esteve, Estevet, Tomasseta i sobretot, una de les protagonistes que narrava les explicacions dels entreactes amb un to seductor i que quan parlava, els personatges que en aquell moment romanien en escena es mantenien immòbils per a no distraure. La dramatització va tenir una durada de gairebé una hora i trenta minuts on va mantenir l’atenció del públic que s’hi va sentir plenament identificat, també gràcies a la introducció d’alguns dialectalismes molt arrelats.

Amb la representació d’aquesta obra teatral ha quedat evidenciat una vegada més que els clàssics no moren mai, són una juguesca segura, que perviuen al llarg dels anys i de les diferents èpoques, i si a més, són ben portats a escena encara millor, perquè els lectors de l’obra se l’emporten en la memòria, l’entenen, els hi queda per sempre.

Rusiñol va escriure infinitat d’obres, va viure com un artista, un bohemi, s’ho va fer valdre i ho va aconseguir, empresa molt complicada en aquella època, d’aquí que el seu llegat es mantingui viu, perquè aquest fet, l’enfrontament entre l’artista i la societat, exemplificat en el cap de família, podria donar-se en els nostres dies perfectament. “L’auca del senyor Esteve” tan sols n’és una petita mostra, amb pinzellades de la pròpia vida de l’autor i de l’angoixa que hagué de viure per a aconseguir el seu deler, ésser un artista. Com a curiositat, en dos carrers de dues grans ciutats trobareu algunes rajoles que exposen aquesta obra de Rusiñol tan recordada: al carrer Petritxol de Barcelona i al carrer Cremat de Terrassa.

Josep Maria Corretger Olivart

Juny del 2022




[Imatges extretes de: Wikiart, Ajuntament d'Alcarràs, Rondaller.cat]

EXERCICIS:

1. Realitza la ressenya d’una obra de Santiago Rusiñol.

2. A “L’auca del senyor Esteve” s’hi plasma un conflicte important dins del Modernisme. Quin és? Explica’l.

3. En Ramon vol complir els seus desitjos, en canvi, el seu padrí li marca el camí. Creus que cal lluitar pels propis somnis independentment de la influència que pugui tenir un negoci familiar? Per què?

4. Fòrum: si has llegit la novel·la “L’auca del senyor Esteve” comenta què t’ha semblat. La seva trama principal podria donar-se en l’actualitat? Per què?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;