dilluns, 26 de juliol del 2021

La narració: personatges, temps i espai. Adreçat a l'ESO


Dins de les narracions, ni que siguin més breus, hi predomina l’acció. D’aquí que se’ns expliqui detalls sobre els personatges, el temps, l’espai o l’ambient, ja que, aquests van plegats amb els fets, de les accions, de la història. En les narracions breus hi apareix l’anècdota, un acudit, o un esquetx, és a dir, una escena curta, generalment, còmica intercalada dins de la narració i que pretén explica l’essència de la història.



.ELS PERSONATGES

Els personatges són els actors mitjançant els quals es narra una història. Segons el paper que exerceixen dins de l’obra poden ésser principals o secundaris.

Els personatges principals són els que tenen més protagonisme dins de la narració, és a dir, la història que s’hi explica gira a l’entorn d’ells/es. Aquí també hi podem trobar l’antagonista, que és un personatge destacat, principal, emperò, oposat al protagonista. El coneixem com al “dolent”.

Els personatges secundaris no tenen un paper tan destacat. Depenen de les accions i les vivències del protagonista. Poden ser de dos tipus: aliats o oponents, segons si actuen a favor o en contra del protagonista.


.EL TEMPS

L’acció transcorre en un temps determinat. Podem trobar dos tipus de temps: el temps històric, època història en què transcorren els fets, i el temps del discurs, el temps verbal en què són narrats.

Entre el temps històric i el temps discursiu s’hi poden distingir la durada: el temps real en el qual transcorre la narració, i l’encadenament dels fets. Així doncs, es pot parlar de l’ordre cronològic quan els fets es relaten amb un ordre temporal.

Dins de qualsevol narració trobem una sèrie de tècniques que serveixen per a presentar els fets:

-La retrospecció o flashback:

Significa que mira endarrere en el temps o que es refereix a coses del passat. Els fets ocorreguts es relaten amb anterioritat a l’acció que es narra. Aquesta tècnica narrativa s’utilitza per a completar una informació, per a donar noves explicacions al relat, per matisar-lo o per a fer evidents uns fets que ja han succeït.

-L’anticipació o premonició:

Consisteix en avançar el relat d’uns fets o bé avançar uns esdeveniments que encara no s’han esdevingut.


.L’ESPAI

És el lloc on transcorren els fets. Dins d’un text narratiu podem trobar referències a l’espai de diferent tipologia: un poble o ciutat, un paisatge, una habitació... qualsevol espai on passa l’acció. Els llocs que apareixen en la narració poden ésser reals, és a dir, que poden ésser localitzats de manera geogràfica, o ficticis, que han esdevingut producte de la imaginació de l’autor/a. L’espai està interrelacionat amb el temps, atès que, perquè plegats configuren l’ambient on es desenvolupa l’acció.

 

(Material adaptat de: DIVERSOS, Llengua catalana i literatura. 3r ESO, Editorial Teide, Barcelona, 2007)

(Imatge extreta de: dinamitzaciolocallh)

 

EXERCICIS:

1. Explica amb les teves paraules què és una narració.

2. Quina és la diferència entre un/a protagonista i un/a antagonista? I entre un/a protagonista i un/a secundari/ària?

3. Dins d’una narració podem trobar una tècnica narrativa anomenada retrospecció. Comenta en què consisteix, cerca un exemple en un text i aporta’l aquí.

4. L’anticipació o premonició és una tècnica dins de la narració totalment contrària a la retrospecció i que ens anticipa fets que vindran. Investiga i busca un exemple en una narració i enganxa-la aquí a sota.

5. Què és l’espai real i què és l’espai fictici dins d’una narració. Explana-ho mitjançant dos exemples.

6. Classifica els següents enllaços oracionals segons indiquin espai o temps.

A continuació, a dalt, a l’esquerra, abans, finalment, al costat, al mig, aleshores, al mig, aleshores, aquí, avui, davant, després, dins, en un extrem, enmig, fora, llavors, mentre, quan, sovint.

Espai:

Temps:

[Activitat extreta del llibre referenciat més amunt]

7. Agafa un fragment narratiu dins d’un llibre o de la xarxa. Esmenta de quin llibre o pàgina web l’has extret, esmenta’n l’autor/a i assenyala totes les referencies espacials que hi trobis.

8. Digues si són certes o falses les següents afirmacions.

A) El personatge antagonista és un protagonista principal.

B) Els personatges secundaris també són actors principals.

C) El flashback és un recurs que anticipa fets de la narració.

D) El temps del discurs és el període de temps en el qual succeeix l’acció.

E) En una narració sempre hi trobem una anècdota.

9. Escull un fragment narratiu i enumera els fets que es relaten cronològicament.

10. Autoavalua’t: reflexiona sobre com t’han anat les activitats de la present fitxa. Quines activitats t’han sorgit i com les has resolt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;