dimecres, 23 d’abril del 2025

"Moments de lectura". Adreçat a tothom

 


Un dels millors espais per a realitzar una lectura és justament al dematí. Abans de llevar-te. Et trobes arraulit i estirat al llit, tot està encalmat, el dia es posa en marxa, si fa fred a l’exterior de la llar, encara millor, és el marge de temps ideal per a agafar un llibre i posar-se a gaudir de la lectura, com si fos un diumenge. T’acabes de llevar o encara romans dins dels llençols i el teu intel·lecte està despert, preparat per a concentrar-se i endinsar-se en una lectora. Sobretot, en dies festius, perquè si anem a treballar, hauràs de matinar per a portar-ho a terme i vas amb més tensió.

Després de dinar, cap a quarts de quatre de la tarda, moment en què moltes persones aprofiten per a realitzar una becaina, és un temps també adequat per dedicar-lo a la lectura, jo mateix ho he experimentat diverses vegades, amb novel·les llargues, i va molt bé a nivell personal, et sents satisfet, si el llibre està de la teva part. Et relaxes i et deleixes amb la lectura.

Finalment, i potser el pitjor moment que pots dedicar una estona a llegir és per la nit. Després de sopar. Sembla que sigui un temps apte, emperò, tot i semblar-ho, no ho és. El cap et fa un tam-tam amb tot el que ha viscut durant la jornada. Segurament, si has començat a llegir quelcom durant uns minuts, apareix el drac, el son, i et venç. T’adorms amb el llum obert i la novel·la a la teva vora. És molt senzill caure vençut al llit mort de son. Amb les pàgines del llibre clos i que t’esperen.

Vistos les oportunitats de temps de les quals podem regalar-nos durant el dia, és evident, que per a encaminar-nos en una lectura, cal tenir la ment encalmada, tranquil·la, no tenir pensaments que et voltin pel cap i et treguin el plaer de la lectura. Sempre evitant possibles distraccions: el mòbil, el rellotge... o d’altres elements que et facin posar la lectura en pausa, tenir-los ben silenciats, perquè aquest temps que dedicarem a la lectura és d’or, únic, indefugible.

A les nostres llars posseïm d’espais perfectes per a llegir uns minuts, o qui sap, potser hores, si l’obra que tenim a les nostres mans ens atrapa. Aquests llocs són: la terrassa, el balcó, a la sala d’estar... i al sofà, en una gandula, en una hamaca, al banc d’entrada de casa... això sí, reclosos del sol quan toqui, perquè la calor ens pot fer desistir del llibre, ens vencerà com el drac del son i s’emportarà la concentració.

Finalment, si esculls agafar una obra pel matí o abans de realitzar una petita migdiada després de dinar, pots elegir qualsevol mena d’obra, perquè estàs més amatent, tot i que el llibre aporti dificultats de vocabulari. De cara a la nit, és recomanable seleccionar lectures curtes, o capítols de novel·les que puguis finalitzar per tal d’ajudar a la memòria. També pots optar per llegir unes quantes poesies d’un exemplar, perquè triar una lectura densa per la nit farà que la novel·la sigui més feixuga del que és.

Així doncs, per la nit escull una lectura diferent a la qual realitzaràs durant alguna de les altres parts del dia, i aniràs bé. Sobretot, regala’t uns minuts cada jorn per a la lectura, atès que, és l’aliment per al nostre corpus lèxic, perquè les paraules mai venen soles, has d’anar a cercar-les. Molt bon Sant Jordi! Força roses i abundància de llibres!!

Josep Maria Corretger

Abril del 2025

(Imatge extreta de: Diari Ara)

 

EXERCICIS:

1. Explica els teus moments de lectura. Quan llegeixes?

2. Quin és l’espai de casa on llegeixes més i penses que és millor? Per què?

3. Opinió: després d’haver llegit aquest petit article, expressa la teva opinió.

4. Canvies de gènere literari en funció de la part del dia en què llegeixes? Per quin motiu?

5. Aporta quelcom més que consideres destacat sobre la lectura.

dijous, 17 d’abril del 2025

Conte en valors: "El plataner talat". Adreçat a tothom

 

Un home tenia al seu jardí diversos arbres fruiters. Entre aquests, es trobava un vell plataner, que ja estava molt sec i no donava plàtans. Però, tot i així, l’home el mantenia i el cuidava amb molta estima. Un dia fred d’hivern, un veí seu s’apropà fins a la seva casa i, molt seriós, li digué:

-Però veí... per què tens allí un plataner sec i mig mort i t’entestes en mantenir-lo? No saps que porta mala sort tenir-lo en aquestes condicions?

I l’home, temorós del que li havia contat el seu veí i que, efectivament, aquell arbre li portés alguna desgràcia, el talà.

Curiosament, el dia de talar l’arbre, el seu veí tornà a apropar-se a la seva casa i li demanà llenya del plataner per a la seva xemeneia.

-Així que només volies llenya! Vas mentir per tal que tallés l’arbre! Com pots fer-me això, i a més essent veïns!

I el veí, capcot, se n’anà cap a casa.

Aquesta història ens aciença a no fiar-nos a la bestreta si ens proposen realitzar alguna cosa. El millor és actuar amb prudència perquè, en algunes ocasions, les persones que t’aconsellen només persegueixen un benefici propi.

 

(Extret de la revista “Pronto”. Traducció: Josep Maria Corretger)

[Imatge extreta de: guia de jardineria]

EXERCICIS:

1. Realitza un resum d’aquest conte en valors.

2. Explica el significat de quatre paraules de color lila que desconeguis.

3. Pensa i escriu un sinònim de:

Mantenia:                                                           t’entestes:

Temorós:                                                            talà:

4. Localitza les frases fetes assenyalades en roig, i explana’n el seu significat.

5. Esmenta quatre adjectius que apareguin al conte.

6. A què fa referència el pronom marcat en negreta?

No saps que porta mala sort tenir-lo en aquestes condicions?

7. Et pensaves que el conte finalitzaria així?

8. Posa’t a la pell de l’amo del plataner, què haguessis fet tu al seu lloc?

9. Aquest conte versa sobre un plataner. Cerca informació de l’arbre i aporta’n les coses més destacades.

10. Fòrum: enganyar és la millor manera per a obtenir coses? Per què? Raona la teva resposta.

 

 

dilluns, 14 d’abril del 2025

Escrivim un text. Què hem de saber? Adreçat a tothom

Quan escrivim és fonamental tenir presents una sèrie d’estratègies que faran que el nostre producte final tingui molta més qualitat. Tingues presents els següents aspectes:

1. Realitza una pluja d’idees si no saps sobre quin tema escriure.

2. Cerca informació sobre aquell tema en pàgines web o en llibres. Contrasta allò que has trobat, és a dir, si arreu diuen el mateix i no hi ha idees equivocades. Seleccionar allò que empraràs perquè no ho podràs dir tot. Glossar-ho amb les teves paraules i sense fer un “còpia i enganxa”.

3. Redacta el text amb la següent estructura: introducció (on es presenta el tema), nus (explanes les idees amb exemples), desenllaç (clous el text sense resumir el que ja has dit, únicament destaques alguna idea). Aquesta estructura s’ha de veure separant en paràgrafs, perquè farà el text més visual i agradable de llegir.

4. Empra connectors: en primer lloc, per exemple, d’altra banda, finalment… ajuden a enllaçar les oracions i que la frase s’entengui millor.

5. Utilitza oracions simples i mira que el subjecte concordi amb persona i nombre amb el verb. Les oracions subordinades provoquen que no s’entengui allò que es vol dir en algunes ocasions i provoquen errors de concordança.

6. Quan tinguis el text escrit, deixa’l reposar uns minuts o hores i torna’l a rellegir quan et trobis descansat. Si dubtes de l’escriptura d’algun mot cerca-la al diccionari a veure si està ben escrita. Mira que no repeteixis mots i si és així, cerca sinònims. Alguns dels mots que apareixen diverses vegades en els escrits són:

Vam anar, vam marxar, vam gaudir, finalment, m’agrada, cotxe, després.

Per què es repeteixen els mots en els escrits?

Per diversos motius: perquè s’escriu ràpidament, perquè no es vol rumiar, perquè es llegeix poc i el corpus lèxic del qui escriu és molt baix.

Pensa i canvia la repetició per un mot sinònim, que n’hi ha! I si no te’n ve cap a la ment, empra el diccionaris.cat.

7. Deixa marges a les quatre bandes del text o document en Word. Fes bona presentació, guarda l’arxiu amb un nom, en una carpeta amb el nom de la matèria.

8. Realitza el text amb la lletra que t’encomanin, recomanem la Times New Roman, perquè comprimeix, podràs escriure més amb menys espai. Escull un interlineat que permeti una bona lectura i justifica el text per la dreta. El text ha de tenir el mínim de lletres que et demanen.

9. En quina persona has d’escriure el text? Depèn. Si ho has viscut tu, pots emprar la primera persona, el més habitual; si cerques la vessant literària, llavors pots usar la tercera persona; però si tu no has viscut allò, no pots utilitzar la primera persona:

Vaig anar, vaig fer… (hi estaves present) à van anar, van fer (no hi estaves)

Posa un títol original, pensar-lo et pot costar uns minuts…

N.B. Si teniu presents tots aquests passos, els vostres textos tindran més qualitat.

10. Per saber si un text segueix els requisits bàsics d’escriptura i de presentació t’aportem la graella de correcció de les competències bàsiques que serà de gran ajuda.




[Imatge extreta de: NM Traducciones]

EXERCICIS:

1. Esmenta un dels punts que acabes de llegir, que consideris destacat i explica en què consisteix.

2. Digues un aspecte que fallis a l’hora de redactar un text. Per què el fas malament? Què pots fer per a millorar-ho?

3. Agafa un text que t’hagi corregit el teu professor/a i explana de quina tipologia són les errades que hi ha: lèxic, ortografia, estructures morfosintàctiques, presentació.

4. Explica què és l’adequació, la cohesió i la coherència.

5. Fòrum: quines són les paraules que més repeteixes quan redactes un text? Per què? Com ho pots resoldre?


divendres, 11 d’abril del 2025

Teatre: l'escenografia. Adreçat a tothom


Què és l’escenografia?

És l’art i tècnica, disseny i decoració d'espais escènics, com al conjunt resultant d'elements visuals que constitueixen de forma realista, ideal o simbòlica el lloc on es desenvolupa una acció i que conformen una producció escènica o escenificació. Aquests elements poden ser corporis (decorat i utilitat), la il·luminació, perruqueria; o bé la pròpia posada en escena dels diversos espectacles en viu (teatre, dansa, òpera, sarsuela, circ), així com al cinema, televisió, esdeveniments, mostres i exposicions. Alguns especialistes cataloguen l'escenografia com un clàssic de l'art efímer. Es considera la intersecció belles arts. Font: Vikipèdia.

 

[Imatge extreta de: balanaenviu; aoizorduna.com; fity.club; diariodigital.ujaen]


EXERCICIS:

1. Defineix amb les teves paraules què és l’escenografia.

2.Esmenta els principals elements que formen part de l’escenografia.

3. Digues si són certes o falses les següents afirmacions:

A) Els elements visuals formen part de l’escenografia.

B) A l’escenografia no es desenvolupa l’acció.

C) En una dansa també hi trobem escenografia.

D) La perruqueria d’un actor no és escenografia.

E) La il·luminació és una característica de l’escenografia.

 

4. Escull una de les dues imatges, la A o la B, i descriu les principals característiques de cada escena d’obra.

A)


B)



5. Crea una petita escena d’una dramatització i dibuixa l’escenografia requerida.

6. Esmenta una obra de teatre dels següents autors:

Josep Maria de Sagarra:

Josep Vallverdú:

Montserrat Roig:

Mercè Rodoreda:

dimarts, 8 d’abril del 2025

"La partida del segle", un film d'escacs. Adreçat a tothom


La partida del segle (2021), relata la final del Mundial d’Escacs del 1978 jugada a Baguio, Filipines entres dos jugadors russos, Anatoli Karpov i Víktor Korchnói, lluitant per aconseguir la supremacia dels escacs, i com no, en una final, on també hi entraren en joc motius extraesportius que també tindrien molt a dir en aquesta final i que farien que tots dos jugadors presentessin queixes.


[Imatges extretes de: Filmaffinity, Corbis]


N.B. Podeu trobar més informació d'aquesta final controvertida a:

https://www.infobae.com/america/deportes/2019/07/27/el-escandaloso-mundial-de-ajedrez-de-1978-entre-karpov-y-korchnoi-parapsicologos-espias-sectas-y-la-guerra-del-yogur/


EXERCICIS:

1. Per què Korchnói no pot competir amb Rússia? A quin país representa?

2. Qui diu la següent afirmació i per què?

«No et podré estimar tant com estimo els escacs».

3. El govern rus pressiona a Anatoli Karpov. Què li diu si perd i per què tenen tant interès en guanyar el Mundial d’Escacs?

4. Quina estratègia empra Korchnói per a desestabilitzar a Karpov?

5. Per què els russos es prenen tan seriosament els enfrontaments de la final del Mundial d’Escacs? Per què Radolf i els seus assessors pressionen a Karpov?

6. Com aconsegueix Korchnói ésser candidat per disputar la final?

7. Per què Korchnói decideix fugir de Rússia? Amb quina finalitat ho fa?

8. On es disputa la final del Mundial d’Escacs del 1978?

9. Algú boicoteja a Anatoli Karpov. Qui creus que ho porta a terme i per què?

10. Esmenta quines accions realitzen els boicotejadors per a desconcentrar a Karpov durant la final.

11. Qui és Nica? Com ajuda a Karpov?

12. Descriu als dos jugadors que disputen la final del Mundial d’Escacs.

13. Durant la final, Korchnói s’ajuda d’elements exteriors durant la disputa de les partides. Quins són?

14. Per què els escacs s’estan convertint en un fet polític quan és una disputa esportiva? Creus que la política s’hauria de desvincular dels esports.

15. Contra quins dimonis lluita Karpov en la final?

16. Quin jugador té un hipnotitzador expectant en les primeres files? I qui es queixa d’aquest fet? Per què?

17. Què recrimina Karpov al seu equip tècnic?

18. Karpov es troba afectat anímicament durant la final? Què li succeeix i per què?

19. Què recomana l’equip tècnic a Karpov quan veuen que està dèbil?

20. Com recupera l’energia i la motivació Karpov per a disputar la partida deu?

21. Quina estratègia empra Korchnói en la partida trenta-dos?

22. Quantes partides es disputen per a tenir un campió del món? Quin és el resultat final? Quantes partides van fer taules?

dissabte, 29 de març del 2025

Conte en valors: "Els pares del lladre". Adreçat a tothom

 

Un nen robà un llibre a un dels seus companys de classe i se l’endugué a casa. Els seus pares en assabentar-se de la seva acció, no només s’abstingueren de penar-lo, sinó que lloaren la seva malvestat. En una altra ocasió, furtà una capa i també la lliurà als seus pares, els quals, de nou, felicitaren al seu fill.

El nen cresqué i, ja adult, anà robant cada vegada coses de més valor fins que, un dia, el capturaren a l’acte i, amb les mans lligades, fou conduït al cadafal per a la seva execució pública. Els seus pares el seguien entre la multitud, colpejant-se violentament el pit de tristesa. En veure’ls, el lladre clamà:

-“Abans de morir, desitjo parlar als meus pares a cau d’orella”.

L’home i la dona aproparen l’oïda i el jove ràpidament els mossegà un fragment d’orella a cadascun. Rabiüts de dolor, li reclamaren que era un fill desnaturalitzat, que per què els tractava d’aquella manera amb tot el que ells l’estimaven. Ell respongué:

-“Ah! Si m’haguéssiu reprengut després d’arrabassar per primera vegada aquell llibre, mai hagués arribat a això, ni hagués estat condemnat a una mort tan vergonyosa”.

La moralitat que es pot extraure d’aquest conte, com glossa el refrany, “L’arbre de menut s’adreça”.


(Extret de la revista “Pronto”. Traducció: Josep Maria Corretger)

[Imatge extreta de: Freepik]

 

EXERCICIS:

1. Realitza un resum d’aquest conte en valors.

2. Explica el significat de les paraules assenyalades en color lila.

3. Pensa i escriu un sinònim de:

Assabentar-se:                                             abstingueren:

Rabiüts:                                                       reprengut:

Arrabassar:

4. Els pares obren bé davant l’actuació del seu fill? Per què?

5. Per què el fill acaba culpant els pares del seu càstig final?

6. Explana el sentit d’aquesta frase segons el text. Quina relació hi té?

“L’arbre de menut s’adreça”.

7. Esmenta la referència dels pronom en negreta:

Els seus pares el seguien entre la multitud, colpejant-se violentament el pit de tristesa. En veure’ls, el lladre clamà...

Els seus pares en assabentar-se de la seva acció, no només s’abstingueren de penar-lo.

8. Al conte apareixen diversos mots amb el sentit de robar, aporta’ls aquí.

9. Explica una acció negativa que hagis realitzat a la teva vida. Et van castigar? Vas corregir aquella acció? Com?

10. El conte t’ha ajudat a ésser millor en la teva quotidianitat? En què?

dimarts, 25 de març del 2025

Fem de periodistes. Com escriure un reportatge. Adreçat a tot l'alumnat


.Què és un reportatge?

Gènere del periodisme d’informació i del periodisme interpretatiu que consisteix a relatar fets d’actualitat o d’interès general, sovint amb l’ajut de fotografies, d’il·lustracions o de filmacions (DIEC2).

 

.T'aportem alguns enllaços per a ampliar informació:

https://llengilitcat.blogspot.com/2013/12/fem-de-periodistes-el-reportatge.html

https://llengilitcat.blogspot.com/2019/03/el-reportatge-estructura.html

https://llengilitcat.blogspot.com/2024/02/fem-una-revista-digital-5-el-reportatge.html

 

 .Visualitza les dues imatges resum del reportatge:




 [Clica a sobre de les imatges per a ampliar-les]

[Imatge extreta de: dreamstime]

 

 .T'aportem un exemple de reportatge:

https://www.calameo.com/read/00609023682ef38394564

 

 EXERCICIS:

1. Explica amb les teves paraules què és un reportatge?

2. Quines parts conté un reportatge escrit?

3. Llegeixes reportatges? Quin és el darrer que has llegit? De què tractava?

4. Segueix la plantilla que hi ha a la fitxa de dues pàgines i realitza un reportatge sobre un tema que t’agradi.

5. Fòrum: amb quines dificultats t’has trobat a l’hora d’escriure un reportatge?

 

 

 

 

  

dimarts, 18 de març del 2025

La llegenda del rei Artur. Conte d'arreu del món. Adreçat a tothom

 

LA LLEGENDA DEL REI ARTUR

Conte tradicional d’Anglaterra

Fa molts anys, quan Anglaterra no era més que un grapat de regnes que batallaven entre ells, va néixer Artur, fill del rei Uther.

La mare del noiet va morir poc després del seu naixement, i el pare va entregar el nen al mag Merlí per tal que l’eduqués. El mag Merlí va decidir portar-lo al castell d’un noble que tenia un fill petit anomenat Kay. Per a garantir la seguretat del príncep Artur, Merlí no va dir a ningú quins eren els orígens del nen.

Cada dia Merlí explicava al jove Artur totes les ciències conegudes i, com que era un mag, fins i tot li ensenyava algunes coses de les ciències del futur i algunes fórmules màgiques. Els anys van anar passant i el rei Uther va morir sense que ningú li conegués cap descendència. Els nobles van acudir a Merlí per a trobar el monarca successor. Merlí va fer aparèixer sobre una roca una espasa fermament ancorada en una enclusa de ferro, amb una llegenda que deia:

“Aquesta és l’espasa Excalibur. Qui aconsegueixi treure-la d’aquesta enclusa, serà rei d’Anglaterra.”

Els nobles van provar fortuna, però, malgrat tots els seus esforços, no van aconseguir moure l’espasa ni un mil·límetre. Artur i Kay, que ja eren dos xicots ben plantats, havien anat a la ciutat per a assistir a un torneig en què Kay pensava participar. Quan ja s’acostava l’hora, Artur es va adonar que havia oblidat l’espasa de Kay a la posada. Va sortir corrents a tota velocitat, però quan va arribar-hi, va trobar que la porta estava tancada.

Artur no sabia què fer. Sense espasa, Kay no podria participar en el torneig. Desesperat, va mirar al voltant i va descobrir una espasa clavada en una roca, era l’espasa Excalibur. Acostant-se a la roca, va agafar l’arma. En aquell moment un raig de llum blanca va descendir sobre ell i Artur va poder treure l’espasa sense cap esforç. Va anar corrent fins allà on era Kay i li va donar l’espasa. Kay es va estranyar en veure que no era la seva espasa. Artur li va explicar el que havia succeït. Kay va veure la inscripció d'”Excalibur” en l’espasa i ho va fer saber al seu pare. Aquest va ordenar a Artur que la tornés al seu lloc.

Altra vegada tots els nobles van intentar treure-la de la roca, però ningú ho va aconseguir. Llavors Artur va agafar l’empunyadura entre les seves mans. Damunt el seu cap va tornar a descendir un raig de llum blanca i va extreure l’espasa sense cap problema. Tots els presents van admetre llavors que aquell noiet sense cap títol conegut havia de portar la corona d’Anglaterra, i van desfilar davant del seu tron, jurant-li fidelitat.

Merlí, pensant que Artur ja no el necessitava, va tornar a casa seva, la tasca d’educar i cuidar el príncep que havia rebut del difunt rei ja s’havia acabat. Però no havia passat massa temps quan alguns nobles es van alçar en armes contra el rei Artur.

Merlí va proclamar que Artur era fill del rei Uther, per la qual cosa era rei legítim. Però els nobles van seguir en guerra fins que, a la fi, van ser derrotats gràcies al valor del Rei Artur, també ajudat per la màgia de Merlí. Per a evitar que allò que havia succeït tornés a repetir-se, Artur va crear la Taula Rodona, en la qual hi tenien lloc tots els nobles lleials al regne. Després es va casar amb la princesa Ginebra, i van venir molts anys de prosperitat i felicitat tant per a Anglaterra com per a Artur.

“Ja pots continuar regnant sense necessitat dels meus consells -li va dir Merlí a Artur-. Continua sent un rei just i el futur parlarà de tu”.

[Il·lustracions: Istock, Artur traient espasa de l’enclusa, de Lewis Head, 1858-1926]

 

EXERCICIS:

1. Qui era Merlí? Per què va educar a Artur?

2. Com Merlí va preservar la seva identitat del nen?

3. Quin paper jugar el mag Merlí en la successió del regnat d’Uther?

4. Artur fa cap a l’espasa clavada en l’enclusa per casualitat? Com se la troba? Creus que l’aconsegueix traure de manera legal?

5. Com s’anomena l’espasa d’Artur?

6. Per què Artur no esdevé rei d’Anglaterra la primera vegada que trau l’espasa de la roca?

7. Alguns nobles s’alçaren en lluita contra el rei Artur, per què?

8. Quina empresa emprèn el rei Artur per a evitar futures represàlies?

9. Com s’obté la pau al regnat d’Urther?

10. Aporta quin és el darrer consell que Merlí dona a Artur.

dissabte, 15 de març del 2025

Les quatre grans cròniques. Adreçat als de literatura

LES QUATRE GRANS CRÒNIQUES

A l’edat mitjana el coneixement dels fets històrics depenia de les versions idealitzades que es transmetien a les cançons de gesta. En català no existeixen mostres d’aquesta literatura popular, emperò, en trobem algun rastre a les obres redactades pels cronistes posteriorment.

D’altra banda, en literatura culta, trobem precedents de la historiografía catalana medieval en les cròniques que els clergues escrivien en llatí i que a vegades traduïen en català. És al monestir de Ripoll, que a partir del segle XI esdevingué una important escola historiogràfica, allí es redactaren diferents versions en llatí i català de les Gesta comitum barcinonensium et regum Aragoniae, d’entre 1267 i 1283. Aquesta obra, juntament amb la traducció al català de De rebus Hispaniae, realitzadal’any 1268 per l’arquebisbe de Toledo, Rodrigo Ximénez de Rada, són els textos històrics escrits en català més antics que es conserven. Tanmateix, es tracta d’obres informatives, sense cap intenció literària.

Al final del segle XIII i durant el segle XIV, coincidint amb l’època de màxima esplendor de la Corona catalanoaragonesa, es redacten en català els primers textos històrics amb un innegable valor literari: les quatre grans cròniques (de Jaume I, Bernat Desclot, Ramon Muntaner i Pere el Cerimoniós). Són documents que tenen un interès lingüístic i literari, així com també documental, perquè recullen dades històriques i aspectes de la societat de l’època de gran valor.

Com succeeix en gran part de la literatura medieval, les cròniques tenen una finalitat didàctica, perquè pretenen transmetre ensenyaments morals a través dels exemples que ofereix la història. A més, constitueixen una efectiva eina propagandística que els monarques van utilitzar per justificar les seves actuacions polítiques i militars; per això, hi domina el to heroic i d’exaltació  del sentiment patriòtic.

Les cròniques narren fets contemporanis dels autors, o bé una mica anteriors, els quals exposen la seva visió subjectiva dels esdeveniments mitjançant recursos que augmenten la vivacitat de la narració; el fet que els narradors sovint coneguessin allò que explicaven per experiència directa contribueix a incrementar la veracitat dels relats.


EL LLIBRE DELS FEITS DE JAUME I

La primera de les grans cròniques catalanes és obra del rei Jaume I el Conqueridor (1213-1276), que en supervisà la redacció entre 1244 i 1276. El Llibre dels feits narra, de manera autobiogràfica, les fites més importants de la vida i el regnat del monarca, especialment les conquestes de Mallorca i València. Basat en els records de l’autor, el relat també recull llegendes i alguns passatges de cançons de gesta.

Jaume I explana al principi del llibre la intenció de l’obra, perquè els èxits ja assolits responen a la voluntat de Déu, les seves memòries han de ser un exemple de la força de la fe per a les generacions futures.

E per tal que els hòmens coneguessin e sabessen, con hauria passada aquesta vida mortal, ço que nós hauríem feit ajudant-nos lo Senyor poderós, en qui és vera trinitat, lleixam aquest llibre per memòria a aquells que volran oir les gràcies que Nostre Senyor nos ha fetes, e per dar exemple a tots los altres hòmens del món que fassen ço que nós havem feit de metre sa fe en aquell Senyor qui és tan poderós.

El sentiment religiós i la intencionalitat didàctica recorren tota l’obra, que ofereix un retrat èpic i alhora humà del monarca. L’ús d’un llenguatge col·loquial, esquitxat de refrays i frases fetes, dona al relat un to viu i popular, que busca la veracitat amb recursos tan singulars com el fet que els personatges forans s’expressin en la llengua pròpia.


LA CRÒNICA DE BERNAT DESCLOT

Aquesta crònica també és coneguda amb el títol de Llibre del rei En Pere, comença explicant els regnats dels predecessors de Pere II el Gran, que esdevé el protagonista de la resta de l’obra. En la primera part, centrada en fets passats, es basa en relats llegendaris i joglarescos, els capítols dedicats a esdeveniments contemporanis de l’autor parteixen de fonts molt més segures i de la seva pròpia experiència, de manera que l’obra de Desclot destaca per la fiabilitat de la informació que s’hi exposa.  No obstant això, el tractament d’aquesta informació és literari, ja que el rei Pere és presentat com un heroi cavalleresc.

Fragment on descriu com el rei es defensa de l’atac d’un cavaller navarrès que lluitava amb els francesos:

E vius que el rei d’Aragó los faïa gran mal de ses mans; e mans; e acostà’s a ell e tramès-li una escona muntera que aportava en la mà e donà-li tal cop en l’arçó de la sella denant, que de l’altra li en passà bé un dit. E no plac a Déu que li fes negun dan ne mal: car bé sapiats que si dos dits fos venguda pus alta l’escona, e lo rei que no era ben guarnit, de part a part lo haguera tot passat sens tot sí. E lo rei pres l’escona ab la mà e tirà-la tant fort que dos trossos féu del ferre, sí que en l’arçó ne romàs bé tres dits. E d’açò fa testimoni cell qui açò recompta en aquest llibre, qui veé la sella del rei e el ferre que hi era romàs.

La datació de l’obra i la identitat de l’autor són dubtoses; probablement, la redactà entre 1283 i 1288 Bernat Escrivà, tresorer reial que procedia d’un poble rossellonès anomenat Es Clot.


LA CRÒNICA DE RAMON MUNTANER

La crònica de Ramon Muntaner (1265-1336) és la crònica més llarga de la literatura catalana. Comprèn el període que va des de l’engendrament de Jaume I (1207) fins a la coronació d’Alfons el Benigne 81328). Es basa generalment en les vivències de l’autor, que en el pròleg explica que va rebre en somnis l’ordre de contar les meravelles que havia vist:

El plantejament determina l’obra. Tota la Crònica de Muntaner és el relat entusiasta de les “meravelles” que ha viscut. Amb una presència real, omnipresent, de l’autor. Muntaner no escriu el passat d’un país, sinó la pròpia experiència. I així, la transcripció esdevé crònica i reportatge, memòria de l’antic soldat. Muntaner hi era, Muntaner ho ha vist. D’aquí la importància del “jo”, “mon cors”.

I Muntaner abordà la redacció de l’obra remarcant la veracitat del seu testimoni:

E yo tantost comencí aquest llibre, lo qual prec a cascú qui l’oirà, que em crega; que per cert tot es així veritat, com ho oiran, e no hi pose dupte negú.

Es tracta d’un text molt vinculat a l’oralitat, pensat per ser escoltat abans que llegit, l’autor s’esforça per mantenir una comunicació directa amb el seu auditori, a més d’emprar un estil col·loquial, amb trets dialectals, girs populars i reiterades al·lusions al públic. Recorre a tècniques pròpies de les cançons de gesta i les novel·les de cavalleria. El resultat és una obra vital, sovint exagerada, que fou molt llegida i exercí una forta influència en la narrativa catalana posterior.


LA CRÒNICA DE PERE EL CERIMONIÓS

La darrera crònica fou redactada per odre del rei Pere III (1319-1387). Historia gairebé tot el seu regnat i el del seu pare, Alfons el Benigne. Fou elaborada en una època de gran agitació social i política, no té la volada èpica ni la riquesa lingüística de les altres cròniques; la seva finalitat és, sobretot, justificar l’actuació política del monarca, i reflecteix una mentalitat allunyada dels esquemes medievals, més propera al Renaixement.

[FERRAN, Alícia; BARCARDIT, Ramon, (2009). Història de la literatura catalana. Text i context, Cruïlla, Barcelona]

[Imatge extreta de: aula de català]


EXERCICIS:

1. Què són les quatre grans cròniques? De quina època daten?

2. Per què són fonamentals per a la història de Catalunya? Tenen alguna importància més?

3. Descobreix de quina crònica es tracta.

.Pretén mostrar la manera de fer del rei:

.Narra els fets de manera autobiogràfica:

.Instigada a ser redactada mentre dormia l’autor:

.És una de les cròniques més fiables pel que explana:

.La crònica conté molta proximitat a l’oralitat:

.Vol ensenyar i té tons religiosos:

4. Realitza un petit esquema amb les principals característiques de les quatre cròniques.

5. Fes de cronista. Imagina’t que ets rei per un dia, i que has d’explicar les vivències d’aquell dia per escrit.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;